Systeemplafonds

Systeemplafonds

Een belangrijk onderdeel van kantoorpanden, winkelpanden, bioscopen, horecagelegenheden of andere openbare ruimten zijn de plafonds. Een mooi afgewerkt plafond kan de uitstraling van de ruimte een stuk verbeteren. Daarnaast heeft een plafond veel functionele eigenschappen en speelt het een rol in bijvoorbeeld de akoestiek en veiligheid van de ruimte. Met een systeemplafond is het mogelijk om aan uiteenlopende esthetische en functionele eisen te voldoen, voor welke ruimte u dan ook een nieuw plafond wenst.

De onderdelen van een systeemplafond

Een systeemplafond bestaat uit losse plafondpanelen die in een metalen raster gelegd worden, de plafondprofielen. Deze profielen hangen aan snelhangers aan het bouwkundig plafond. Omdat het systeemplafond aan deze snelhangers hangt, ontstaat er een ruimte tussen het bouwkundig plafond en het systeemplafond. Dit wordt het plenum genoemd en deze ruimte is ideaal om kabels doorheen te leggen zodat deze mooi worden weggewerkt. Tot slot wordt er in bijna alle gevallen verlichting in het systeemplafond geplaatst.

Uitstraling van een plafond

Er zijn verschillende manieren om systeemplafonds te monteren, dit hangt af van de gewenste uitstraling. Het meest traditionele systeemplafond is een inleg systeemplafond. Hierbij zijn de plafondprofielen volledig zichtbaar en is het mogelijk om te kiezen voor wat bredere (24mm) of normale (15mm) plafondprofielen. Een ander type systeemplafond is een doorzak plafond. Hierbij zakken de plafondplaten wat verder door het plafondprofielen raster dankzij uitsparingen in de plafondplaat. Dit type plafondplaat geeft ruimtes een speelse uitstraling. Het is hierbij wel van belang om op de breedtes van de plafondprofielen te letten. Een doorzakplaat van 24mm kan bijvoorbeeld niet ‘doorzakken’ bij het gebruik van 15mm profielen, omdat de platen hierbij te groot zijn. Het laatste veel voorkomende plafond is een verdekt systeemplafond. Hierbij zijn de plafondprofielen helemaal niet zichtbaar. Deze laatste optie geeft ruimtes een chique en strakke uitstraling. Tot slot is het ook nog mogelijk om systeemplafonds te plaatsen in uiteenlopende kleuren. Zo passen zwarte systeemplafonds uitstekend in bioscopen, maar is een keuze voor plafondplaten met aardetinten geweldig in bijvoorbeeld sauna’s of wellnesscentra.

Functionele kenmerken van systeemplafondplaten

Naast dat je met een systeemplafond verschillende uitstralingen aan de ruimte kan geven, hebben ze ook een belangrijke bijdrage aan veiligheid en akoestisch comfort. Ten eerste hebben plafondplaten een bepaalde brandklasse. Ze vallen vaak in de A1 of A2 klasse, wat betekent dat ze geen tot weinig bijdrage hebben aan (verspreiding van) brand. Naast brandklasse hebben plafondplaten een vochtbestendigheid graad. Er zijn bepaalde panelen met een vochtbestendigheid van 100%. Deze zijn ideaal te gebruiken in sanitaire ruimtes of bijvoorbeeld bedrijfskeukens. Een andere belangrijke eigenschap is lichtreflectie. De lichtreflectie is erg uiteenlopend bij  gekleurde plafondplaten. Tot slot hebben plafondpanelen de functie van het absorberen van geluid. De geluidsabsorptie wordt aangegeven als percentage en draagt bij aan de akoestiek van de ruimte. Hiermee spelen systeemplafonds een belangrijke rol in geluiddemping.

Akoestische plafondeilanden

Een andere optie voor het plaatsen van een plafond in een ruimte is akoestische plafondeilanden. Dit zijn vrijhangende, geluiddempende panelen gemaakt van steenwol of glaswol. Deze panelen zijn vaak groter dan plafondplaten en bedekken niet het volledige plafond. Dit is ook niet nodig, want omdat ze los hangen kunnen de geluidsgolven ook aan de bovenkant van het paneel geabsorbeerd worden. Hierdoor is een dekking van 40% van het plafond vaak genoeg om hetzelfde resultaat op te leveren als een volledig systeemplafond. Akoestische plafondeilanden zijn een goede optie wanneer er betonkernactivering aanwezig is in de ruimte. Hiermee kan er namelijk geen traditioneel systeemplafond worden opgehangen.